Breaking News

KEK MARBLE YOGURT PADLE POP

KEK MARBLE YOGURT PADLE POP Viral

BAHAN-BAHANNYA :

  • 6 biji telur gred b
  • 1 cawan gula castor 170-180g
  • 1sudu besar ovalate
  • 2 sudu kecil esen vanila
  • 5 sudu besar yogurt asli tak kisah jenama apa
  • Tambah tepung self rising 2 cawan(200g)
  • 5 sudubesar susu pekat..

CARA PENYEDIAAN :

  1. Tambah tepung self rising 2 cawan(200g) dalam tu dan 5 sudubesar susu pekat..
  2. Dalam resepi ni tak menggunakan susu segar dalam adunan ya sebab dah diganti dengan yogurt.
  3. Mana-mana yang suka rasa lebih bersusu boleh kurangkan sikit tepung 170g plus 30g susu tepung.
  4. Ok putar 3 minit,slow speed.
  5. Kemudian naikkan hight speed sampai gebu(angkat kepala mixer adunan tak jatuh kebawah,maka adunan kamu perfect).
  6. Butter atau majerin tu cairkan awal-awal ya.Dah cair baru sukat 160g dalam 1 cawan lebih sikit je dan kalau majerin atau butter tu suam lagi bagus,kek lagi moist.
  7. Ok guna loyang 9×9.
  8. Adunan dituang bertindan antara satu sama lain di tengah-tengah sampai habis,hentakkan sikit.Permukaan die just lorek-lorek biasa je.
  9. Suhu oven set dulu 170 darjah,panaskan 5 minit.
  10. Turunkan 150 darjah,set masa 45 hingga 50 minit.
  11. Masukkan loyang tadi dan letak tingkat rak bawah sekali dan tunggu sampai masak.
  12. Kalau lepas 40 minit jangan bukak oven,goyangkan pintu oven je tengok tengah-tengah adunan kek tu kalau masih bergoyang teruskan membakar.
  13. Jangan korang cocok tengah-tengah kek tu,awal-awal mendap tengah kek korang nanti.
  14. Dah masak terbalikkan atas redai dan tunggu 2 hingga 3 jam untuk corak atas die.done

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.