Author: Buku Resepi

BukuResepi.com merupakan laman web perkongsian resepi, tips, dan maklumat berkaitan Resepi dan masakan.

Aiskrim Gula Apong / Nise ( seakan gula melaka) Perkongsian dar Fb Pencuri Hati Resepi eskrem ‘gula apong’ 3liter air 1kg kelapa (buat santan) Gula apong ori @gula nira agak2 700g. Daun pandan 2helai INFO **Xpayah letak gula sis.. Kalau xmnis blh tmbah lg gula nira tu. cara-caranya : Msak airsmpai mengelegak baru masukkan gula nira, santan dan daun pandan. Jangan lupa tapis air dulu sebelum masukkan kedalam plastik aiskrim

Read More

Aiskrim Sumi Perkongsian dari Fb Noor Abdul Rahim Buat jugak tapi ikut sukatan sendiri. Buat banyak nanti takde yg nak makan pulak. Bubuh perisa oren dan bandung ….. nyummy! Terima kasih banyak pada tuan yg punya idea asal aiskrim sumi. Aiskrim Sumi Bahan-Bahan : 3 cawan air 1 cawan susu cair 1 1/4 cawan susu pekat manis 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 1 sudu besar air perisa dan warna yg anda suka 3 packet jelly sumi – dibelah 4 setiap satu Cara-Cara : Masak air, susu pekat manis dan susu cair hingga mendidih. Kecilkan api, masuk kan bancuhan…

Read More

Aiskrim Kacang Hijau Perkongsian dari Fb Amoi Kedah Walaupun aiskrim sumi,oreo dan choki-choki menjadi viral sekarang nie, aiskrim kacang hijau tetap tak boleh lupa! Bahan-Bahan : Kacang hijau rm2(rndm smlmn) Santan 1lter Gula 2-3cwn(klu xnk mns blh krngkn) Gula merah rm2 1-3cubit garam Cara-caranya : Kacang hjau yang dah di rendam semalaman Rebus sampai empuk/kembang Air gula merah masak berasingan(tapis) Bila kacang dah empuk masukkan air gula merah, gula, garam dan santan. Masak macam buat bubur kacang Kemudian tutup api dan biarkan suam baru isi dalam plastik ais krim.

Read More

Ais Krim jelly Lolipop Perkongsian dari Fb Eizan Irfan Top Up stock Aicekerimm Jelly Lolipop paling top! Kanak2 suka bli Aicekerim ni tau, hri hri dtg umah bli hihihi Bahan-Bahan : air 5000ml 1 packet jelly (saya guna perasa laici) 1tin susu cair 4 senduk gula 3 jenis pewarna pelastik ais krim Cara – Cara Masuk kan air, jelly , susu cair dan gula (kacau dulu hingga sebati dan larut ya, bru hidup kan api) Masak hingga larut dan sebati * kacau selalu ya Rasa.. klu tawar tmbh lg gula. Bahagi kn kpd 3 bahagian dan warna kan. Isi dlm…

Read More

8 “KEBURUKAN” AIS KRIM KOKTAIL BERCAMPUR SUMI YANG ANDA TERLEPAS PANDANG! sejak kebelakangan ini nampaknya ‘trend’ ais krim malaysia yang merupakan makanan kanak-kanak pada zaman dahulu sudah kembali diperkatakan apabila pelbagai resepi yang lebih sedap mula dikongsikan. bermula daripada seorang wanita yang berkongsikan resepi berkenaan di dalam sebuah group masakan di facebook dan kini menjadi ikutan dan kegilaan ramai orang dimana ternyata ramai yang mencuba dan berkongsikan kenakannya dimakan terutama pada waktu tengahhari yang panas. tetapi tahukah anda bahawa ais krim koktail campuran susu dan sumi ini mendatangkan keburukan kepada admin dan orang lain? jom kita tengok apa keburukannya. santan di…

Read More

Aiskrim Choki-choki Perkongsian dari Fb Aila eskem sumi tengah viral…tp hari ni meh kita try eskem choki2 idea sapa x ingat nama tp ada bunda kat nama gitulah..terima kasih bnyak2 atas step2,tips yang diberikan…saya amat puas hati dgn hasilnya..kawan2 patot cube… Bahan-Bahan : 1 tin susu cair 1 tin susu pekat 4 tin air secubit garam 2 sudu 1/2 tepung jagung Cara-Caranya : kacau semua then didihkan manja2 api kecik.. tepung jagung untuk bg lembut.. garam selain membangkitkan lemak dia boleh cegah kembung..dah tu tapis tau.. choki2 tu potong 2..masuk dlm plastik eskem then picit2..dah picit ratakan elok2.. selamat mencube..mintak…

Read More

Penerangan Lengkap Perbezaan Marjerin & Mentega Oleh Pakar MARJERIN ATAU MENTEGA (BUTTER)? Saya mendapat pertanyaan daripada beberapa orang di dalam bidang pastry berkenaan penggunaan marjerin di dalam pembuatan biskut dan kek. Terdapat banyak fakta dan mitos berhubung mana yang lebih baik. Marjerin dikatakan lebih baik berbanding butter oleh American Heart Association (AHA) hanya kerana kandungan tinggi LEMAK TEPU di dalam butter. Pertamanya mari kita lihat cara pembuatan kedua-duanya: BUTTER. Dihasilkan daripada produk tenusu. Anda juga boleh buat butter anda sendiri di rumah. Sambil bersenam Tonton Video MARJERIN. Mula diperkenalkan oleh seorang ahli kimia Perancis Hippolyte Mege Mouriez atas permintaan Maharaja…

Read More

Semalam kami sudah kongsikan satu resipi nasi ayam istimewa. Ketika kami berkongsi, resipi itu baru sahaja mencecah 14,000 share, akan tetapi apabila hari semalam berakhir, ia mencecah lebih 40,000 share. Itulah kehebatan resipi istimewa nasi ayam oleh Puan Rafiza Idayu. Puan Rafiza, pemilik Amazing Ayu Food menggabungkan dua resipi istimewa dengan bahan unik. Resipi adalah adaptasi resipi nasi Nasi Ayam Kak Laily Subang dan perapan ayam dengan resipi steak Me’nate oleh Tuan Mustaffa Haji Othman, bekas masterchef yang pernah berkhidmat di Istana Buckhingham. Ikuti penulisan di bawah: Resipi Ayam Perapan Dan Sambal Nasi Ayam Untuk resipi nasi, rujuk post ini.…

Read More