Author: Buku Resepi

BukuResepi.com merupakan laman web perkongsian resepi, tips, dan maklumat berkaitan Resepi dan masakan.

RESEPI KEK BUAH CAMPURAN Kita cuba Resepi Kek Buah Campuran Mudah Dan Ringkas Ramai yang selalu bertanya kami , macam mana nak buat kek ini , jadi, kami sediakan khas untuk anda Resepi Kek Buah Campuran yang sedap ni. Jom lihat bahan – bahan dan cara penyediaannya. Bahan-bahan: 250g mentega 100g gula perang 4 biji telur 225g tepung serbaguna (akak guna tepung naik sendiri jd akak tidak guna lagi serbuk penaik) 2 sudu kecil susu tepung 1/4 sudu kecil serbuk penaik 2 sudu kecil madu 230g buahan campuran 1/2 sudu kecil esen vanilla 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis…

Read More

Resepi Biskut Swiss Tart Bahan 150 g butter 50 g gula aising 150 g tepung gandum 50 g tepung jagung 1/2Camca teh esen vanilla [email protected] jem strawberi untuk hiasan Caranya Ayak kedua2tepung Mix butter dan gula, putar sebati Masukkan esen vanilla, mix sebentar Masukkan tepung, gaul sebati Sedia untuk diterap Paipkan jem kat tengah biskut Bakar suhu 150 -160 c, 30 min **Saya guna acuan macam dlm gambar tu, terap membulat dlm cup . **Terap bagi separuh cup shj, bila bakar, dia akan kembang lagi p/s : Jika berminat untuk dapatkan acuan boleh cuba usha kat facebook LOYANG & ACUAN (Klik)

Read More

Setelah viral beberapa keping gambar Hiasan kek seakan-akan cermin di media social, tampil seorang lelaki yang menggunakan facebook bernama fendi islam yang sudi berkongsi resepi membuat topping cermin RESEPI TOPPING CERMIN Dah tido? Ni abe nk share cobaan pertama abe gune resepi mudah je.. Abe buat ni pun sebab ramai cust duk acah2 request mintak abe buat kes Si Olga.. Haa.. Jadi la gini. Sebab nk test2 je, memalam bute g cari kek kat 7eleven.. X jumpe pulak.. Jumpe kek yg ni je.. Layan.. Yg penting nk test topping cermin ni. Bahan-Bahan : 15g gelatin* 50ml air panas* *(abe gaul dua…

Read More

BISKUT OAT MIKA (Tuan Anas Mikael) resepi asal : Puan Kathy Kay | Dicuba oleh : Noor Abdul Rahim Bahan-bahan : 1 cawan butter lembut 1 cawan gula perang 1 biji telur 3 cawan oat (Dikisar 1 cawan kismis/choc chip 1 1/2 cawan tepung gandum 1 sdt soda bicarbonate 1/2 sdt emplex (Perangup biskut. Dalam bentuk serbuk. Ada dijual di bakeri) 1 sdt esen vanilla secubit garam cara-caranya: Mix butter dan gula hingga berkrim dan pucat sedikit. Tak perlu kembang. Masukkan telur dan esen vanilla. Mix setakat sebati. Masukkan bahan-bahan kering dan ramas2kan sebati. Jangan uli kerana biskut akan jadi…

Read More

BAHAN-BAHAN: Untuk [email protected] : 24 cookies Oreo ( saya membeli 1 pakej Oreos – menggunakan 24 untuk kerak dan memotong selebihnya untuk filling) Mentega 5 sudu besar (cairkan) Untuk Filling: 2 (8 auns) pakej krim keju pada suhu bilik 1/2 cawan gula pasir 1/4 cawan krim masam 2 biji telur besar Ekstrak vanila 1 sudu teh 1 sudu besar tepung serbaguna 1/2 sudu kecil garam *Baki Oreos , dicincang Untuk salutan coklat : 16 auns susu berkualiti tinggi atau coklat semi-manis (seperti coklat ghiradelli [email protected] Hershey ) CARA-CARA: Untuk [email protected] : Panaskan ketuhar kepada 350 darjah F. Sembur dan letak…

Read More

Gulai Lemak Siput Sedut Bahan-Bahan : Siput sedut (ikut banyak mana) Santan Bawang merah Lengkuas Kunyit Cili kering (ikut tahap kepedasan) Asam keping Daun kesum Cara Membuat : Bersihkan siput tersebut dan potong sikit bahagian belakang/ekor Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit, cili kering degan sedikit santan Campur bahan yg dikisar dengan sebahagian lagi santan kedalam periuk Masak sehingga mendidih Masukkan siput, asam keping, daun kesum, garam dan gula secukup rasa Biarkan mendidih selama 5-10 minit dan tutup api. (Jgn terlalu lama di atas dapur supaya mudah untuk disedut) Sedia dihidangkan.

Read More

Daging bakar air asam Jika anda sukakan daging, menu daging bakar memang masakan yang lebih sihat dan juga mudah sahaja. Bahan untuk Daging: 1 kg daging lembu 50 gm bawang besar – dikisar halus 20 gm bawang putih – dikisar halus 10 gm serbuk kari 10 gm halia – dikisar halus Garam – secukup rasa Serbuk perasa – secukup rasa Cara membuatnya: Kisar hingga halus bawang putih, bawang merah, serbuk kari dan halia. Gaulkan sebati dengan daging dan masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa Perapkan daging selama 2 jam Setelah itu, daging hendaklah dibakar selama 30 minit dengan suhu…

Read More

Aiskrim Nutella Malaysia Fuhhh fenomena sekarang ni aiskrim malaysia pelbagai jenis. Ada aiskrim sumi la, aiskrim coki-coki la, aiskrim agar-agar la. Bagus rakyat Malaysia ni. Kreatif dan inovatif. Hihi… SAJI pun tak mahu lepaskan peluang untuk mencuba aiskrim ni. Memandangkan SAJI malas nak pergi kedai beli sumi ke coki-coki ke, SAJI pun buatlah guna Nutella (sebab itu je ada..haha). Senang saja nak buat aiskrim ni. Tak payah stress sangat fikir. Jom tengok step by step kat bawah ni; Bahan-bahan yang diperlukan; Plastik aiskrim (yang ni paling penting, kalau tak ada tak jadilah aiskrim Malaysia) 1 tin susu pekat manis 1…

Read More