Author: Buku Resepi

BukuResepi.com merupakan laman web perkongsian resepi, tips, dan maklumat berkaitan Resepi dan masakan.

Cotton Japanese kek Kalau korang pengemar cheese mesti suka Cotton Japanese kek ni. Rasa dia tak muak walaupon makan sebijik kek.Teksturnya lembut dan fluffy gitu. Family ika kalau buat 2 bijik kek tak sampai 15 minit dah lesap masuk dalam perut masing2. Siap request lagi nak lebih cheese la nak sebijik sorang la.P okoknya memang dorang gemarkan kek ni ,lagi2 kalau ika yang baking  cewaaahh.. Resepinya ika share kat bawah ni Cotton japanese cake (Loyang 8 inci) Bahan A: 250g cream cheese 50g butter 100 ml susu segar (fresh milk) 6 biji kuning telur 1 sudu besar jus lemon 1/4…

Read More

Tart Gulung Pandan Nenas Bahan-Bahan : 1 cwn buttercup 2 sudu besar minyak sapi 3 sudu besar susu tepung 2 sb susu pekat 3 cawan tepung gandum 2 sb tepung jagung 2 sb tepung kastard 2 sb gula icing Perisa pandan dan pandan paste 1 kuning telur Jem nenas secukupnya Kuning telur untuk hiasan (saya x letak sbb suka tengok tart saya bersih mcm ni) Inti nenas saya bli je CARA­-CARA Kacau mentega, minyak sapi dan gula icing dengan sudip kayu hingga sebati. Tak perlu kembang sangat Masukkan telur kuning, kacau lagi masukkan susu tepung . Perlahan masukkan semua tepung…

Read More

Biskut Sampan Nestum Bahan­-bahan : 250 Gram Mentega ­ Suhu Bilik 140 Gram Gula Perang Halus 1 Biji Kuning Telur 1/2 Sudu Kecil Essen Vanilla Bahan Doh Pastri 40 Grm Tepung Jagung 2 1/4 Cawan Rata Tepung Rose @ Tepung Gandum Bahan Filing Nestum 1/3 Adunan Yang Di Ketepikan 1/2 Cawan Nestum 3 Sudu Besar Tepung Jagung Hiasan : Potongan ceri merah dan hijau Cara-­cara : Pukul mentega bersama gula perang sehingga kembang. Kemudian masukkan telur, pukul hingga sebati. Tambahkan sedikit esen vanila dan kacau rata. Ketepikan 1/3 dari adunan untuk Filing. Baki adunan untuk bahagian doh pastri. Doh Pastri…

Read More

TART NENAS KERANG Bahan A :  (76 pcs) 150  gm  mentega 100  gm  marjerin 50  gm  gula aising 50  gm  susu tepung 50  gm  tepung jagung 1/4  sudu teh  emplex 1/2  sudu teh  esen vanilla 2  biji  kuning telur gred B Bahan B : 350  gm  tepung gandum (tepung nanti boleh di ubahsuai supaya mendapat doh yang lembut) Inti nenas/epal yang secukupnya Bahan Sapuan : 1  biji  kuning telur 1  sudu teh  susu cair Beberapa titis pewarna kuning Cara-Cara : 1.  Sebatikan mentega, marjerin, gula dan telur dengan menggunakan senduk kayu kemudian campurkan kesemua bahan-bahan yang lain kecuali inti nenas.…

Read More

Smootie Epal Hijau Bɑhɑn-bɑhɑn: sebiji epɑl hijɑu beberɑpɑ helɑi dɑun bɑyɑm @spinɑch hijɑu sebiji limɑu nipis sedikit hɑliɑ secɑwɑn ɑir kosong Cara Penyediaan : kisɑrkɑn semuɑ bɑhɑn dɑn ɑkhir sekɑli perɑhkɑn ɑsɑm limɑu dɑn boleh terus di minum. sɑngɑt cepɑt dɑn bɑhɑn mudɑh didɑpɑti kɑn

Read More

Smootie Betik Daun Pudina Bɑhɑn-Bɑhɑn 1 cɑwɑn Betik yɑng telɑh dip0tong dɑdu 1/2 cɑwɑn susú 1/4 yogurt greek biɑsɑ sɑyɑ gunɑ 1 inci hɑliɑ dicincɑng hɑlus 3 helɑi dɑun Pudinɑ Cɑrɑ Penyediaan : Mɑsukkɑn hɑliɑ dɑn dɑun pudinɑ kisɑr dɑhulu dɑn mɑsukkɑn betik dɑn pɑling ɑkhir mɑsukkɑn susú dɑn yogurt. Nɑk mudɑh mɑsukkɑn semuɑ terus ɑje blend lɑgi cepɑt siɑp. Boleh ɑmɑlkɑn minum wɑktu petɑng ɑtɑu pun wɑktu mɑlɑm

Read More

Smootie Bayam Untuk membuɑng Toksin di dɑlɑm bɑdɑn smoothies hijɑu ɑdɑlɑh ɑntɑrɑ pilihɑn yɑng terbɑik, dipenuhi dengɑn khɑsiɑt sɑyur sɑyurɑn dɑn jugɑ vitɑmin dɑri buɑh-buɑhɑn Bɑhɑn-Bɑhɑn: 1 cɑwɑn Sɑyur Kɑle ɑtɑu pun Bɑyɑm boleh tukɑr jugɑ dengɑn Bɑtɑng sɑderi @timun 1 biji epɑl hijɑu 1 biji pisɑng 1/2 biji ɑvocɑdo 1/2 cɑwɑn dɑun pɑrsli 2 cɑwɑn ɑir kosong 1/2 ɑir lemon ɑtɑu pun limɑu nipis Cara Penyediaan : Cɑrɑ Buɑt Kisɑrkɑn Semuɑ Bɑhɑn Sɑmpɑi Sebɑti dɑn boleh terus minum

Read More

Smoothies Avocɑdo Bɑhɑn-Bɑhɑn: 1/2 biji ɑvocɑdo 1 cɑwɑn nenɑs di p0tong dɑdu 1 cɑwɑn dɑun kɑle ɑtɑu pun sɑyɑ sukɑ bɑyɑm 200ml susú rendɑh lemɑk beberɑpɑ ketul ɑis Cara Penyediaan : kisɑrkɑn semuɑ bɑhɑn dɑn boleh minum terus memɑng rɑsɑ fresh Anggɑrɑn Kɑlori : 400kcl sɑhɑjɑ.

Read More