Author: Buku Resepi

BukuResepi.com merupakan laman web perkongsian resepi, tips, dan maklumat berkaitan Resepi dan masakan.

Bahan-bahan : 1 biji kuning telur* 40 gram superfine flour* 1/2 sudu teh baking powder* 1/2 sudu teh esen vanilla* 25 gram fresh milk full cream* 2 biji telur putih** 25 gram gula castor** 1 sudu teh lemon jus / cuka** Cara-cara : Gaulkan semua bahan tanda *.Kemudian whisk atau putarkan bahan ** sampai kental dan kemudian satukan dengan adunan *.Masak atas non stick pan dan kalau ada acuan bulat lagi senang untuk buat tinggi. Jangan lupa letak butter atas non stick pan. Perkongsian : Ruzita Mohamed

Read More

Teringin nak baking kek? Paling mudah min kongsikan resipi kek oren oleh Kuqhen, ringkas penyediaannya hanya menggunakan periuk nasi. Resipi kek oren lembap ini boleh dimasak dengan dua cara sama ada kukus ataupun boleh juga dibakar, Enak dimakan panas-panas lagi, anak-anak pun makan bertambah sedap. Kek oren ni berasaskan daripada pati minuman sunquick, parutan kulit oren dan buah oren yang ditabur dalam kek yang belum dibakar lagi supaya rasanya lebih UUMMMMP. Sedikit tip ingin dikongsi ialah cara penyimpanan kek supaya tahun lebih lama disebabkan kek ni tiada bahan pengawet, jadi anda kena simpan dalam bekas tupperware yang kedap udara dan…

Read More

Terasa nak makan kek tapi tak ada ketuhar? Ini antara resipi-resipi kek kukus viral yang ada dikongsi di grup Masak Apa Hari Ni yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga dan kawan-kawan yang datang beraya di hujung minggu nanti 1. KEK SUSU KUKUS BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum 1 cawan gula halus 3 sudu besar susu pekat manis 1 cawan susu cair 4 biji telur size A 1 sudu teh esen vanila 1 sudu besar ovellete 1/4 sudu teh garam halus 1/4 cawan minyak jagung CARA MEMASAK: Putar telur, gula, ovalette, susu…

Read More

Beberapa hari nie Kuih Biskut Pasir mula mendapat perhatian dari follower buku resepi, Kuih Biskut Pasir merupakan antara kuih raya yang rare dan kuih raya yang mudah nak buat Kuih Biskut Pasir boleh dikatakan antara salah satu menu wajib dihari raya mungkin kerana rasanya yang enak, teksturnya yang lembut dan mudah cair dalam mulut Kuih Biskut Pasir agak unik sebab tidak menggunakan butter sebaliknya menggunakan shortening atau lemak sayur sebagai bahan utama di samping menggunakan tepung self raising Acuan Kuih Biskut Pasir juga ada banyak jenis dan acuan biskut pasir agak unik, Acuan Biskut Pasir menggunakan kaedah tekan dan potong (Acuan boleh tengok gambar…

Read More

Kek Butter Marble Rose Gebu Kadang-kadang bila datang keinginan nak buat resepi kek butter ni , cari je di laman web BukuResepi sebab semuanya lengkap di laman web ni dengan resepi , penerangan jelas beserta tips tambahan. Itu yang rata-rata kawan-kawan saya suka rujuk di sini. Termasuklah anda kan? Kali ni saya nak tunjukkan resepi kek butter cawan yang mudah dan gebu untuk anda buat sebagai hidangan minum petang bersama keluarga. Tambah pula resepi kek ni berasaskan sukatan cawan, Memang lagi lajulah nak cuba buat sebab tak perlu sukat gram kan untuk masa cepat. Mesti anda semua pun macam saya kan? Kalau macam…

Read More

Kek Coklat Lava Bila sebut kek coklat semua orang tahu, Sekarang ni macam-macam versi kek coklat yang letah diubah suai nama dan rasanya. Ada kek coklat lapis cheese, ada kek coklat cheese leleh, ada kek coklat karamel, ada yang kek coklat cheese berhantu. Macam-macam kan? Baru-baru ni ada satu lagi versi kek coklat yang agak lain daripada yang lain. Kek coklat Lava. Sebenarnya, kek coklat lava memang terkenal untuk menu pencuci mulut di negara Barat, tapi teknik dan caranya lain dan berbeza. Kek dibakar dengan suhu tertentu dalam masa yang singkat. Lenih kurang 5 minit ke 8 minit sahaja. Tapi resepi yang…

Read More

Resepi Cheese Tart Buncit Ok hari ini admin nak share resepi Resepi Cheese Tart Buncit, Jom lihat caranya dibawah BAHAN -BAHAN SHELL TART : 250gm butter suhu bilik 100gm gula ising 500gm tepung gandum 1bji kunng telur Sedikit esen vanilla 1sb air sejuk CARA MEMBUAT SHELL TART : Mix butter dn gula ising hingga sebati..guna spatula pun boleh Masukkan kuning telur dan esen vanilla.gaul sebati Masukkan tepung dan air sejuk dari peti ais..uli hingga menjadi doh Terap atau bentuk doh dalam acuan shell tart berukuran 4.5cm.cucuk dasar doh dgn garfu Bakar pada suhu 120°c api atas bawah 20-25mnt atau higga masak..SUHU…

Read More

Kek Leleh Berhantu Super Moist Kek Leleh Berhantu nie ramai suka dan dah ada yang buat jual. Ada ramai suri rumah yang buat dan promote kat facebook, Anda boleh cuba dan nak bisnes kek leleh berhantu lepas nie pun boleh Bahan A : 1 3/4 cawan tpg gandum 1/2 cawan serbuk koko 1 cawan gula pasir 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat Bahan B : 1 cawan minyak @ minyak jagung 1/2 tin susu cair sejat 1 cawan air panas+ 1/2 sudu teh garam+ 1 sudu teh nescafe Bahan C : 3 telur A Cara- cara menyediakan : Satukan A…

Read More