Author: Buku Resepi

BukuResepi.com merupakan laman web perkongsian resepi, tips, dan maklumat berkaitan Resepi dan masakan.

KEK MARBLE PANDAN SANTAN MOIST BAHAN-BAHAN : 6 biji telur gred B 1 cawan gula halus 1sb ovalate 30g serbuk santan 1/4 cawan susu segar 2 cawan tepung self rising CARA PENYEDIAAN : Mix sebati sampai gebu. Last,masukkan 1 cawan /170g majerin dicairkan. Kacau rata. dan Bahagikan 2 bahagian Satu bahagian ori,satu bahagian letak 1 sudubesar emolco pandan coconut dan 1 sudubesar pewarna hijau aple. Ok kacaukan dan lapik loyang dengan baking paper. Letak satu-satu senduk adunan sampai abis. Panaskan oven 5 minit. Masukkan kek dan set suhu 160-170 darjah,masa 45 hingga 55 minit api atas bawah, rak no 1…

Read More

KEK MARBLE YOGURT PADLE POP Viral BAHAN-BAHANNYA : 6 biji telur gred b 1 cawan gula castor 170-180g 1sudu besar ovalate 2 sudu kecil esen vanila 5 sudu besar yogurt asli tak kisah jenama apa Tambah tepung self rising 2 cawan(200g) 5 sudubesar susu pekat.. CARA PENYEDIAAN : Tambah tepung self rising 2 cawan(200g) dalam tu dan 5 sudubesar susu pekat.. Dalam resepi ni tak menggunakan susu segar dalam adunan ya sebab dah diganti dengan yogurt. Mana-mana yang suka rasa lebih bersusu boleh kurangkan sikit tepung 170g plus 30g susu tepung. Ok putar 3 minit,slow speed. Kemudian naikkan hight speed…

Read More

KEK MARBLE DIVA BAHAN-BAHAN : 6 biji telur( nak cantik naik elok senang kembang guna telur omega atau nutriplus tak caya try😘) 1cawan gula(170g) 1 sb ovalate 3sb susu pekat 1 sk esen vanila 1/4 cawan susu segar 3 sb tepung susu 2 cawan tepung self rising(200g) terjun semua sekali dalam mixer sonang🤣🤣👉mix sampai gebu putih. CARA PENYEDIAAN : Sementara tu cairkan butter dan sukat 1 cawan atau 150g(nak moist,suam-suam ya.) Masuk dalam bahan mix tadi dan kacau rata. Bahagikan ikut la warna ape nak ye. Lapik baking paper dalam loyang 9×9 kalau 8×8 melimpah dan panaskan oven sekejap je…

Read More

Bahan-bahan : 1 biji kuning telur* 40 gram superfine flour* 1/2 sudu teh baking powder* 1/2 sudu teh esen vanilla* 25 gram fresh milk full cream* 2 biji telur putih** 25 gram gula castor** 1 sudu teh lemon jus / cuka** Cara-cara : Gaulkan semua bahan tanda *.Kemudian whisk atau putarkan bahan ** sampai kental dan kemudian satukan dengan adunan *.Masak atas non stick pan dan kalau ada acuan bulat lagi senang untuk buat tinggi. Jangan lupa letak butter atas non stick pan. Perkongsian : Ruzita Mohamed

Read More

Teringin nak baking kek? Paling mudah min kongsikan resipi kek oren oleh Kuqhen, ringkas penyediaannya hanya menggunakan periuk nasi. Resipi kek oren lembap ini boleh dimasak dengan dua cara sama ada kukus ataupun boleh juga dibakar, Enak dimakan panas-panas lagi, anak-anak pun makan bertambah sedap. Kek oren ni berasaskan daripada pati minuman sunquick, parutan kulit oren dan buah oren yang ditabur dalam kek yang belum dibakar lagi supaya rasanya lebih UUMMMMP. Sedikit tip ingin dikongsi ialah cara penyimpanan kek supaya tahun lebih lama disebabkan kek ni tiada bahan pengawet, jadi anda kena simpan dalam bekas tupperware yang kedap udara dan…

Read More

Terasa nak makan kek tapi tak ada ketuhar? Ini antara resipi-resipi kek kukus viral yang ada dikongsi di grup Masak Apa Hari Ni yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga dan kawan-kawan yang datang beraya di hujung minggu nanti 1. KEK SUSU KUKUS BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum 1 cawan gula halus 3 sudu besar susu pekat manis 1 cawan susu cair 4 biji telur size A 1 sudu teh esen vanila 1 sudu besar ovellete 1/4 sudu teh garam halus 1/4 cawan minyak jagung CARA MEMASAK: Putar telur, gula, ovalette, susu…

Read More

Beberapa hari nie Kuih Biskut Pasir mula mendapat perhatian dari follower buku resepi, Kuih Biskut Pasir merupakan antara kuih raya yang rare dan kuih raya yang mudah nak buat Kuih Biskut Pasir boleh dikatakan antara salah satu menu wajib dihari raya mungkin kerana rasanya yang enak, teksturnya yang lembut dan mudah cair dalam mulut Kuih Biskut Pasir agak unik sebab tidak menggunakan butter sebaliknya menggunakan shortening atau lemak sayur sebagai bahan utama di samping menggunakan tepung self raising Acuan Kuih Biskut Pasir juga ada banyak jenis dan acuan biskut pasir agak unik, Acuan Biskut Pasir menggunakan kaedah tekan dan potong (Acuan boleh tengok gambar…

Read More

Kek Butter Marble Rose Gebu Kadang-kadang bila datang keinginan nak buat resepi kek butter ni , cari je di laman web BukuResepi sebab semuanya lengkap di laman web ni dengan resepi , penerangan jelas beserta tips tambahan. Itu yang rata-rata kawan-kawan saya suka rujuk di sini. Termasuklah anda kan? Kali ni saya nak tunjukkan resepi kek butter cawan yang mudah dan gebu untuk anda buat sebagai hidangan minum petang bersama keluarga. Tambah pula resepi kek ni berasaskan sukatan cawan, Memang lagi lajulah nak cuba buat sebab tak perlu sukat gram kan untuk masa cepat. Mesti anda semua pun macam saya kan? Kalau macam…

Read More