Breaking News

Apa Beza Mentega dan Margerin?

MENTEGA vs MARGERIN

Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada semua sahabat Buku Resepi.

Soalan perbezaan Mentega dan Margerin ini sering kali ditanya oleh sahabat yang keliru kerana bentuknya hampir sama. Jom kenali ciri – cirinya sehingga anda boleh mengetahui kegunaannya dalam masakan dan kuih . Banyak perbezaan dan kegunaan mentega dan margerin ini.

MARGERIN

Marjerin dibuat dari lemak sayuran dicampur bahan – bahan lain . Teksturnya lebih padat / keras, berwarna kuning terang , tidak mudah meleleh , dan dijual dalam bungkusan mangkuk plastik atau bungkusan plastik .

Jika dipanaskan , margarin akan mencair dan berubah menjadi minyak berwarna kuning tua dengan sedikit mendapan . Jika dikacau , margarin akan mudah  lembek . Margarin sering digunakan sebagai bahan tambahan untuk masakan , membuat sos , masakan yang ditumis , dan campuran dalam minyak goreng agar hasil gorengan lebih sedap dan rangup .

MENTEGA

Mentega atau butter diperbuat dari lemak susu haiwan yang diproses dengan bahan tambahan lainnya seperti air, garam, dan susu . Oleh Kerana mentega diperbuat daripada lemak haiwan , aroma mentega lebih kuat dan menyelerakan.

Warna mentega kuning pucat dan mudah meleleh . Sebagai perbandingan , mentega lebih mudah meleleh ketika dipanaskan daripada marjerin . Mentega dijual dalam bungkusan kertas aluminium dan boleh didapati di bahagian bahan makanan yang sejuk di layan diri dimana-mana pasar raya atau kedai kek.

KEGUNAAN

Jika ingin membuat biskut atau kuih yang teksturnya kering dan garing tetapi lembut, gunakan mentega. Selain teksturnya lebih bagus, aromanya pun lebih harum . Lain halnya jika anda ingin membuat kek, biasanya jika digunakan mentega, hasil keknya kurang elok kerana daya tahannya kurang elok sehingga kek tidak dapat mengembang sempurna dan tidak tahan . Namun, jika memang perlu menggunakan mentega, tambah cake emulsifier agar hasilnya lebih sempurna .

TIPS

  • Ketika menggunakan marjerin untuk menumis atau membuat kuih kering , jangan menambah garam kerana rasanya sudah masin .
  • Kerana mentega mudah tengik , perhatikan dengan teliti tarikh tamat tempoh yang dinyatakan pada bungkusan .
  • Simpan mentega atau margarin dalam tempat sejuk dan tidak terkena matahari secara langsung.
  • Untuk membuat kek yang bertekstur sempurna , campurkan mentega dan marjerin dengan perbandingan 1:1 . Hasilnya , kek enak , harum , dan lembut

oklah, ini lah serba sedikit perbezaan yang dapat dikongsikan bersama anda semua. Semoga ia bermanfaat bagi anda yang sering tertanya-tanya perbezaan antara mentega dan margerin. Kami warga BukuResepi.com mendoakan agar anda dapat memasakan dengan lebih baik setelah memahami perbezaan mentega dan margerin ini.

Ikhlas,
Admin BukuResepi.com

Review Overview

UNDI TIPS & INFO INI

Bermanfaatkah tips & info ini kepada anda? berikan undian anda

User Rating: 3.47 ( 21 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.